2014.12.15. 15:49, Odi
Lassan itt vannak az ünnepek, ami egyet jelent a mértéktelen mézeskalács, szaloncukor, és az ötfogásos „túúúl finom” vacsorák fogyasztásával.
Az utóbbi időben az albiban kiürítettem a konyhaszekrényemet, és feltöltöttem csupa egészséges ételekkel. Tészta helyett bulgurt eszem, cukor helyett mézzel iszom a teámat, mindenbe teszek len-, szezám-, chia-, vagy akármilyen magot. Emellett hozzátenném, hogy nem eszem húst, és tejet sem iszom, bár eddig is csak laktózmenteset ihattam.
Szóval most, hogy vészesen közelednek az ünnepek rá kellett jönnöm, hogy a családi pereputtyom pörköltet eszik pörkölttel, ami nekem most semennyire sem fekszik. Így miután mindenkivel lebeszéltem idén én is felkötöm a köténykémet és beállok a konyhába, hogy elkészíthessen a karácsonyi menü B verzióját, amit mindenki lelkiismeret furdalás nélkül ehet. Most pedig veletek is megosztom, hogy mi kerül idén karácsonykor az én tányéromra.
Előétel:
míg a család nagy része a gombával (pfuj) töltött, rántott palacsintát eszi, én addig a hajdinás banán palacsintámon fogok nyammogni.
Hozzávalók:
120 g hajdinaliszt
1 1/2 banán (a másik fele a feltét)
100 ml víz
50 ml tej (nekem laktózmentes)
1 ek folyékony kókuszolaj (+ még kicsi a sütéshez)
Feltétnek:
áfonya, méz, mandula, kakaó, banán
1.A banánt muszkold össze villával
.2. Egy tálban keverd össze a banánt, a hajdinalisztet, az olvadt kókuszolajat, a vizet és a tejet. Ha túl szilárd a massza, akkor adj hozzá még kicsi vizet.
3. Egy palacsintasütőben melegíts fel pici kókuszolajat, és süsd meg rajtuk a palacsintákat.
4. Feltétnek / díszítésnek pedig azt teszel rá, amit szeretnél, vagy ami éppen akad otthon.
Főétel:
kelbimbó és narancsos saláta, sült répával és padlizsánnal
Hozzávalók:
350 g kelbimbó
3 répa
1/2 padlizsán
2-3 marék zöld levelesek
1/2 ek citromlé
3-4 ek. olívaolaj
1 ek. szerecsendió
1 ek. rozmaring
1/2 ek. chilli por
1. Melegítsd elő a sütőt 180°-ra, vegyél elő egy tepsit és béleld ki sütőpapírral.
2. Mosd meg a kelbimbókat, hámozd le a külső héját és vágd őket félbe.
3. Vágd fel a répákat hosszú, keskeny csíkokra. Vágd fel hosszában a padlizsánt is.
4. Öntetnek keverd össze az olívaolajat, citromlét, sót, borsot, és a többi fűszert.
5. Az öntetbe mártogatott zöldségeket tedd a tepsibe és süsd 20-30 percig. Időközben nézz rájuk, mert fajtától is függ, hogy milyen hamar sülnek át.
6. Közben mosd meg a zöldségleveleket, a narancsot hámozd meg és szedd gerezdekre.
7. Ha készen vannak a zöldségek, tedd őket tányérra a levelekkel és narancsokkal együtt.
Desszert:
sokat agyaltam mit lehetne készíteni desszertnek, végül a legegyszerűbb mellett döntöttem, amit állandóan ettem a nyáron, viszont pár új hozzávalóval téliessé tudom tenni. Ez pedig a diós banánfagyi.
Hozzávalók:
160g fagyott banán
60g dió
1 ek. tej
1 ek. fahéj
1 ek. frissen facsart narancslé
1. Karácsony előtti este hámozd meg és szeleteld fel a banánokat, majd tedd a fagyasztóba.
2. Másnap vedd ki a fagyott banánokat és hagyd őket puhulni még 15 percig. (Hogy könnyebb legyen majd turmixolni.)
3. Dobd be a hozzávalókat a turmixba, és kapcsold 2. fokozatra, kb fél-, vagy 1 percig.
4. Egyből fogyaszd, hiszen ha hagyod a melegen állni, akkor folyékonnyá válik.
Ezek lennének azok a receptek, amik totál egyszerűek, jól mutatnak majd az asztalon, és lehet a családnak is kedve támad majd megkóstolni valamit. Hatalmas köszönet illeti Pauline-t, a livingtheheathycoice szerkesztőjét a receptekért. Minden az ő fejéből pattant ki én csak továbbvariáltam őket az én ízlésemnek megfelelően.